VEGAANINEN SOLI-KANSANKEITTIÖ HELSINGISSÄ

-

SAFER SPACE -policy

Kansankeittiö Paistele Vastaan on valinnut tekevänsä ruokaa Satamassa ainakin kesäkuun aikana. Kokkailemme Satamassa ei pelkästään siksi, että tila on ilmainen, vaan haluamme nimenomaan ottaa tilaa toiminnallemme. Haluamme Satamaan, mutta myös muihin kollektiivisiin tiloihin enemmän kannustavia ja positiivisia tapahtumia, joihin ihmiset tulevat tuntien vastuunsa ja pitävät toisistaan huolta. Toivomme että siis luet seuraavan, joka on eritoten sos.keskuksia varten tehty "Turvallisempi-tila"-käytäntö. Kansankeittiömme on sitoutunut tähän ruoan laittamisen ohessa ja tämä sitoo myös kaikkia illallis-tapahtumiin osallistujia. Tällaisia käytäntöja on laitettu toteen monissa sosiaalikeskuksissa ja toiminta-tiloissa  ympäri maailmaa, mm. Dublinin sos.keskuksen Seomra spraoi:n tiloissa. Haluaisimme siis että joku päivä myös Satamassa ja kaikissa muissakin tämän hetkisissä sekä tulevissa omaehtoisen käytön tilossa ympäri Suomea sekä muualla, otettaisiin seuraavia asioita huomioon.

Miksi Turvallisempi-tila -käytäntö?
 Kansankeittiö Paistele Vastaan! pyytää sinua olemaan vastuuntuntoinen kun osallistut kansankeittiömme illallisiin (ja tietty muihinkin tapahtumiin se olisi suotavaa) Satamassa.
Haluamme luoda rentoutuneen tunnelman, jossa ihmiset (ja eläimet) voivat kommunikoida ja oleskella ilman paineita kannustavassa ilmapiirissä. Uskomme, että jokaisen tässä tilassa oleskelevan täytyisi voida tuntea rohkeutta puuttua agressiiviseen ja sortavaan käytökseen jos sellaista esiintyy. Toiminnallasi on vaikutusta kollektiiviseen ympäristöön ja toisiin lähelläsi.

Ennakkoluuloiseen käytökseen tullaan puuttumaan.
  Kansankeittiömme ajan ei ole tilaa väkivallalle tai suvaitsemattomuudelle; Tämä ei ole tila (ikä-)rasistiselle, nationalistiselle, seksistiselle, heteroseksistiselle, transfobiselle, limaiselle tai mille tahansa muulle käytökselle tai kielenkäytölle joka pitää sortoa yllä. Tämä sisältää myös suvaitsemattomuuden jonkun sosiaalisen taustan takia. Pyydämme teitä kunnioittamaan kaikkia eläimiä (myös ihmisiä).

Kunnioita fyysisiä ja tunne- rajoja 
 Tämä ei ole tila henkilöjen  koskettelulle ilman heidän suostumustaan. Tiedosta myös ettet voi tietää henkilöjen rajoja jollet kysy, mitkä ne ovat. Mikä on sinulle mukavaa, voi olla epämukavaa toisille. Hyväksy, että otat itse tunne- vastuun tilanteista. Kaikenlaista ahdistelua ja tunkeutumista toisen henkilökohtaiseen tilaan ei hyväksytä. Esimerkiksi: epäsopivien henkilökohtaisten asioiden kysely, toisen koskeminen,yritys kontrolloida miten joku ajattelee, uskoo tai tuntee.

 Kansankeittiö Paistele Vastaan-tyypit eivät hyväksy käytöstä joka rikkoo tätä käytäntöä. Me uskomme että aggressiivisen ja sortavan käytöksen haastaminen on jokaisen tilaa käyttävän vastuu. Ole vastuuntuntoinen omasta hyvinvoinnistasi ja tiedosta toisten ympärillä olevien henkilöiden (ja eläinten) hyvinvointi. Jos sinä tai joku ympärilläsi joutuu hyvinvoinnistaan tinkimään, ja tarvitset tukea tai apua, tule juttelemaan kansankeittiö Paistele Vastaan tyyppien kanssa. Jos tunnet olosi jollain tapaa epämukavaksi ja tarvitset apua jollain lailla, älä epäröi asian kysymistä meiltä.

 Jokainen henkilö tai ryhmä joka ottaa osaa väkivaltaiseen tai uhkaavaan käytökseen, sisällyttäen seksuaalisen väkivallan tai ahdistelun, automaattisesti sulkee itsensä pois tilasta. Me pyydämme heitä lähtemään käytännön rikkomisesta.

 Kiitos kun luit tämän!